perjantai 5. marraskuuta 2021

Iisi kalalaatikko pohjoiskarjalaisesta kalasta ja monta muuta - Kylmä nakki -keittokirja on täynnä helppoja ideoita arjen ruokaralliin

”Kylmä nakki on mielentila. Laiskuus sai aikaan sen, että ohjeet on helppo toteuttaa, tiskiä ei tule liikaa ja suurin osa valmistuu nopeammin kuin teini ehtii alkaa murjottaa tai taaperon Pikku Kakkonen päättyy”, toteavat tänä vuonna ilmestyneen Kylmän nakin tekijät Hanna Gullichsen ja Elina Ylitervo. 

 

Terveysviranomaisten suositusten mukaan kalaa olisi hyvä pistellä poskeen kahtena päivänä viikossa. Suosituimmat kalalajit monessa perheessä taitavat olla kirjolohi ja tonnikala. Kotimainen kala kyllä kiinnostaisi ja sitäkin toki menee, mutta jollakin tapaa nuo edellä mainitut tuntuvat vain helpommilta

Helpotusta tähän pähkäilyyn on meillä tuonut alun perin netistä bongaamani resepti nimeltään Iisi kalalaatikko. Kalalaatikossa käytetty kala on luonnonkalaa, ja mikä parasta: luonnonkalaa Pohjois-Karjalan Nurmeksesta. Resepti oli kaiken muun lisäksi helppo, nopea ja koko perheelle maistuva. 

Ja näin se menee:

Ainekset:
  • 1 prk Pielisen Kalajaloste Luonnonkala -säilykettä
  • Oliiviöljyä tai voita vuoan voiteluun
  • 1 ps (500 g) peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
  • 2 dl raastettua juustoa
  • 2 dl kermaa
  • reilusti mustapippuria
  • ripaus suolaa 

Valmistusohje:

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4 annosta

  1. Voitele vuoka, levitä puolet peruna-sipulisekoituksesta vuoan pohjalle. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
  2. Lisää kalasäilyke ja loppu peruna-sipulisekoitus ja mausta sekin. Levitä juustoraaste laatikon päälle ja kippaa mukaan kerma.
  3. Paista 190-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta kauniin kullanruskea.

Törmäsin kalalaatikon ohjeeseen tosiaan netissä ja sain selville, että resepti on peräisin tämän vuoden kesäkuussa ilmestyneestä Kylmä nakki -kirjasta.* Reseptistä innostuneena lainasin kirjan kirjastosta, ja se on osoittautunut ihan huipuksi. Kirja on täynnä juuri niitä helppoja, nopeita ja kaikille maistuvia arkiruokareseptejä, joita ei koskaan voi ole liikaa. Niinpä kirja on nyt myös hankintalistalla ihan omaksi, koska helpolta tuntuu myös se, että reseptit löytyvät yhdestä paikasta. (Toinen kirjasta peräisin oleva hitti meillä on ollut muuten pinaattipannari, joka on maistunut teemaan sopivasti lapsille myös kylmänä.)

Elina Ylitervo (vas. )ja Hanna Gullichsen. Kuva: Otava/Konsta Leppänen. 

Kylmän nakin* tavoitteena on mennä siitä, mistä aita on matalin, mutta ehkä kuitenkin astetta maukkaammin. Kirjan kolmesta osioista Arjen taklaajat, Viikonlopun parhaat ja Nakin herkut löytyy monenlaista uutta kokeiltavaa arkeen ja juhlavimpiinkin hetkiin. Kirjan tekijät Elina ja Hanna löytyvät myös Instagramista.

Lopuksi vielä peruutus luonnonkala-asiaan: Iisin kalalaatikon lisäksi pohjoiskarjalaista Luonnonkalaa voi käyttää tonnikalan tapaan monissa muissakin resepteissä tai vaikka sellaisenaan. Kalaa on tarjolla mukavasti maakunnan markettien säilykehyllyiltä. Pielisen Kalan sivuilla on lisää tietoa Luonnonkalasta sekä yrityksen muista tuotteista ja tarinasta.

Rentouttavaa viikonloppua!

*Merkityt ovat kaupallisia linkkejä. Juttu ei ole muutoin kaupallinen yhteistyö, ainoastaan omakohtainen suositus. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti