keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

”Minun isäni on sellainen, ettei se siivoa, vaikka osaa, paitsi jos äiti käskee”


Tämä kuusivuotiaan tytön mielipide isästä löytyy muutama kuukausi takaperin ilmestyneestä kirjasta Isän kirja – Kasvu vanhemmuuteen.  

(Julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 17.12.2017)


Kirjan toimittajista Topi Linjama on monille Joensuun seudun perheille tuttu nyt jo loppusuoralla olevasta Isämies elämässä -hankkeesta. Hankkeesta kertovan jutun löydät täältä. Pasi Huttunen on puolestaan joensuulainen toimittaja ja isätutkija, jonka haastattelun voit lukea myös blogista. Hän kirjoittaa Topin ja viiden muun isän kanssa säännöllisesti Lapselliset miehet -blogiin. Myös lapsellisista miehistä on kerrottu blogissa aiemmin. Janne Riiheläinen on viestintäalan ammattilainen ja isä niin ikään Joensuusta.

Kirja koostuu lasten ajatusten lisäksi erilaisten isien haastatteluista, Isätyypit -kategorioista ja isyyteen liittyvistä faktasivuista. Minä sain kirjan käsiini pian ilmestymisen jälkeen ja luin sen samana iltana, kannesta kanteen. Kirja on ajatuksia herättävä, mutta mukava ja nopea lukea. Suosittelen sitä isille, äideille ja isovanhemmillekin. Kaikille, joita aihe koskettaa ja kiinnostaa.

Kysytäänpä tekijöistä Topilta, miten tämä kirja sai alkunsa:
– Idea syntyi ehkä kolme vuotta sitten. Mietin silloin työssä sitä, miten miehiä voisi motivoida sitoutumaan vanhemmuuteen. Kokemuspuhe ja lapsen näkökulman esille nostaminen tuntuivat relevanteilta.

Topin mukaan kirja on suunnattu erityisesti niille miehille, joista on juuri tullut tai pian tulossa isä. Kirjassa on miesten kokemuspuhetta siitä, millaista on tulla isäksi ja olla isä. Aika paljon puhutaan myös oman lapsuuden miehistä.
– Tämän kirjan avulla saa osviittaa siitä, mitä miesten mielessä liikkuu vanhemmuuteen liittyen. Miehen näkökulma saattaa olla kiinnostava myös naisen kannalta.

Kirjan syntyprosessia Topi kuvailee demokraattiseksi yhteistyöksi, jossa jokaisella kolmella toimittajalla oli omat vahvuutensa. Entä tuliko vastaan yllätyksiä?
– Paljon tuli tietenkin mietittyä näitä vanhemmuuden asioita. Mitään isoja ylläreitä ei tullut, paitsi ehkä se, että kirja saatiin lopulta valmiiksi!

Kirjaa on saatavilla kirjastoista. Omaksi voit hankkia sen täältä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti