sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Isät bloggaavat äänensä kuuluviin


Reilut puoli vuotta sitten joensuulaiset isät Pasi Huttunen ja Topi Linjama päättivät, että blogimaailmassa tarvitaan lisää isän ääntä ja isänäkökulmaa.

Tästä päätöksestä syntyi tykätty Lapselliset miehet –blogi, jossa seitsemän eri puolilla Suomea asuvaa isää ja viikoittain vaihtuva vierailijaiskä kirjoittavat ajatuksiaan isänä elämisestä.
-En nyt ole ihan varma, kumpi meistä blogia ensin ehdotti. Minua kiinnosti isänäkökulma isyyttä käsittelevän graduni pohjalta. Topi taas on töissä Pelastakaa Lasten isätyöntekijänä, blogin vastaava toimittaja Pasi Huttunen muistelee.

Mukaan miehet pyysivät tuttavapiirinsä isiä, jotka lähestyvät isyyttä vähän eri näkökulmista elämäntilanteidensa ja töidensä vuoksi. Tärkeä kriteeri oli tietysti se, että osaa kirjoittaa tai valokuvata.

Kävijöiden kasvukäyrästä

Lapselliset miehet -sivustolla on käynyt vierailemassa jo reippaasti yli 80 000 kävijää. Heti alkuvaiheessa kävijämäärät pompsahtivat nopeaan kasvuun, ja lisää lukijoita toivat kevään mittaan bloggaaajien vierailut kahteen otteeseen Marja Hintikka live -ohjelmassa. Toki välillä kasvu on tasaantunutkin. Mikä teissä oikein kiinnostaa?

-Ehkä aikaisemmin ei näin määrätietoisesti ollut tuotu isän ääntä kuuluville. Äitiblogeilla on jo vahvat perinteet, mutta monet isäblogeista ovat jääneet aika lyhytikäisiksi. Meillä on laaja kirjoittajaporukka jakamassa vastuuta ja ideoita. Kysyntä oli olemassa, ja me vastasimme siihen oikeaan aikaan, Pasi Huttunen aprikoi.

Suosio on tuonut mukaan monta yllättävääkin yhteydenottoa. Yksi mieluisimmista oli, kun blogi aloitti yhteistyön Lapsen Maailma -lehden kanssa. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa, että lehteä julkaiseva Lastensuojelun Keskusliitto maksaa kirjoittajille pientä palkkiota ja linkit löytyvät blogin ja lehden sivuilta puolin ja toisin.

Blogeja syntyy kuin sieniä sateella ja monet taitavat kadotakin yhtä nopeasti. Miten saadaan aikaan suosittu blogi ja sille nouseva kasvukäyrä?
-Jaahas. Kannattaa varmaan kirjoittaa laajasti kiinnostavasta aiheesta, josta ei ole aikaisemmin kirjoitettu. Tekstien ja kuvien laadun on oltava hyvä eikä ripaus onneakaan ole pahitteeksi.

Home Office, Workstation, Office, Business, Notebook
Imetys puhuttaa isäblogissakin

Tarkkaa tietoa lukijoistaan bloggaajilla ei ole, mutta joukossa on joka tapauksessa hyvin erilaista porukkaa.
-Sen verran tiedän, että isien lisäksi blogia lukevat myös äidit. Lisäksi olemme saaneet palautetta blogissa vierailevilta isovanhemmilta ja sellaisiltakin lukijoilta, jotka vasta haaveilevat perheen perustamisesta.

Pasi Huttunen kertoo, että mitään tarkempaa suunnitelmaa tai tavoitetta miehillä ei ole blogin suhteen. Tarkoitus on jatkaa toistaiseksi ja tarttua blogin mukanaan tuomiin tilaisuuksiin. Yksi niistä on työn alla oleva kirja isyydestä. Sen kirjoittajina ovat Lapselliset miehet Huttunen ja Linjama sekä joensuulainen mediatyöläinen Janne Riiheläinen. Tuore tapaus on myös oma YouTube-kanava.

Mitkä aiheet ovat bloginne luetuimpia ja mistä tulee eniten kommentteja?
-Isäblogissakin esimerkiksi imetys on sellainen aihe, jonka mainitseminen helposti tuo kommentteja boksiin. Blogimme koti-isien vetävään ja vähän provosoivaan tyyliin kirjoitetut jutut tuntuvat kiinnostavan lukijoita. Ja ylipäätään kirjoittaminen tunteista, joihin lukija voi samaistua, vaikka nyt häpeästä. Se tuntuu kiinnostavan, kun isä puhuu tunteista.

Juttu on julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 20.5.2016. 
Kuvat: Lapselliset miehet ja Pixabay.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti