torstai 7. toukokuuta 2020

Vähän rahaa, riittävästi rakkautta

Tämä on tarina Laura ja Jussi Kukkosesta, jotka kasvoivat yhdessä teineistä aikuisiksi ja samaan aikaan kahden tytön vanhemmiksi.
 
Olipa kerran kaksi kuusitoistavuotiasta joensuulaisteiniä ja internetin ihmeellinen maailma.
-Siihen aikaan IRC-galleria oli vielä aika suosittu ja selailin siellä satunnaisia tyyppejä. Kun Jussin profiili tuli vastaan päätin kommentoida, muistelee nyt 22-vuotias Laura.
-Vastasin hyvin söpöltä tytöltä tulleeseen kommenttiin, jatkaa muutaman kuukauden nuorempi Jussi.

Netti-ihastus sai siivet:
-Viestittely johti numeroiden vaihtoon ja pian tavattiin Lauran kämpillä. Siitä asti ollaankin lähes joka päivä vietetty yhdessä viiden ja puolen vuoden ajan!
Ihan kahdestaan eivät kyyhkyläiset kuitenkaan ole aikaa viettäneet. Puoli vuotta myöhemmin Laura tuli raskaaksi, ja pian Laura ja Jussi saivat syliinsä yhteisen vauvan.
Mitä, ettekö te eronneetkaan?

Tuore suhde ja teinivanhemmuus eivät välttämättä ole maailman paras ennuste parisuhteelle. Pari onkin kyllästymiseen asti saanut kuulla ihmettelyä siitä, että ovat edelleen onnellisina yhdessä.
-Jos toisen kanssa on hyvä olla, miksi sitä haluaisi lähteä pois? Muita yhdessä pysyneitä teinivanhempia emme tunne, mutta eiväthän lapset ole mikään syy erota, Laura ihmettelee.

-Ihan absurdia on, että meidän yhdessä pysymistämme on hämmästelty niin paljon, koska itse en ole epäillyt sitä hetkeäkään, lisää Jussi. Hän jää vielä pohtimaan, että onhan se totta, että monet teinivanhemmista eroavat, mutta totta vie eroavat myös suotuisimmissa olosuhteissa perheen perustaneet aikuisetkin.

Lauran ja Jussin tarina jatkui esikoisen syntymästä eron sijaan toisen lapsen syntymään. Sofia on nyt neljävuotias ja Alma täyttää syksyllä kaksi. Marraskuussa pari meni naimisiin.

Jälkikäteen mietittynä teinivanhemmuudessa on ollut sekä hyviä että huonoja puolia.
-Lapset eivät ainakaan katkaisseet kummankaan uraputkea emmekä olleet tottuneet isoihin tuloihin, joten tukien pienuus ei tullut shokkina. Totta kai on aina hurjaa rikkoa normeja, ja välillä tuntee itsensä huonommaksi, kun ei ole vielä tutkintoa tai vakituista työpaikkaa. Tytöiltämme ei kuitenkaan ikinä ole puuttunut mitään, Laura miettii. Jussi lisää, että varmaan tulevaisuudessa osaa enemmän arvostaa sitä, mitä omalla työllä voi saada aikaan.

Suomen viralliset teinivanhemmat?

Muutama vuosi sitten Laura ja Jussi pyydettiin mukaan Yle TV2:n teiniäidit ohjelmaan.
-Tottahan toki lähdimme näyttämään, että nuorenkin lapsiperheen elämä voi olla tasapainoista ja hyvää, Laura sanoo.
-Halusimme olla mukana projektissa, jossa voimme olla karistamassa negatiivisia ennakkoluuloja teinivanhemmuudesta, Jussi komppaa.

Ohjelman perusteella pariin tykästyttiin, ja sen päätyttyäkin haastattelupyyntöjä on silloin tällöin tipahdellut.
-Ei julkisuudella ole meidän elämäämme sen ihmeempää vaikutusta. Joskus ihmiset ovat tulleet juttelemaan ohjelmasta, ja palaute on ollut positiivista. Netin mahdollisia törkyjuttuja emme ole googlanneet, pariskunta kertoo.

Vaikka Laura ja Jussi ovat onnellinen ja esimerkillinen teininä perheen perustanut pari, eivät he suin päin samaa halua toisille nuorille suositella:
-Kehottaisin harkitsemaan tarkkaan, onko todella valmis kantamaan koko loppuelämän vastuuta lapsesta. Ehkäisyn unohtamisella ei kannata leikkiä. Kliseistä kyllä, mutta yksikin kerta riittää, muistuttelee Laura.

-Minä haluaisin painottaa, että aikaa on. Jos sen askeleen haluaa toisen kanssa ottaa, niin koulujen käymisen ja töiden löytymisen jälkeen se on varmasti helpompaa. Yhdessä voi myös odottaa, Jussi lisää.

Toisten moraalinvartijoita pari ei kuitenkaan halua olla, koska ovat tyytyväisiä omaan elämäänsä juuri näin.


Arkea ja unelmia

Kokkosten nelihenkinen perhe elää Joensuussa touhukasta lapsiperheen arkea. Koko nelikko on kotona.
-Meille kuuluu hyvää! Alma on ollut loistava lisäys meidän kokoonpanoon, hänen tulonsa myötä perhe on tuntunut kokonaiselta. Hain juuri lähihoitajakouluun ja odottelen tuloksia.

Opiskelumotivaatio ja hinku palata kouluun on suuri, koska olen ollut kotona Alman syntymästä saakka, Laura kertoo.

-Parasta on seurata tyttöjen kehittymistä ja saada viettää paljon aikaa heidän kanssaan. Raskainta juuri nyt on varmasti tämä pitkään jatkunut työttömyys ja siitä johtuva huono taloudellinen tilanne, vaikkakin siihen on totuttukin, Jussi tunnustaa.

Kahdenkeskistä aikaa parilla on silloin tällöin, kun lapsille järjestyy hoitaja.
-Välillä jäädään vain kotiin ja välillä lähdetään juhlimaan kaupungille. Mitä tehdäänkin niin parasta on, että saadaan kunnolla keskittyä toisiimme. Hauskaa meillä on aina, Jussi sanoo.

Rahatilanne rajoittaa harrastamista ja menemistä, ja kotityöt tuppaavat jäädä enemmän Lauran harteille, mutta toisaalta juuri se tavallinen arki yhdessä on kaikkein parasta.

Jokainen varmasti toivoo Lauran ja Jussin tarinalle pitkää ja onnellista jatkoa, mutta tässä vaiheessa on hyvä kiittää ja päättää Lauran sanoihin:
-Alma puhuu joka päivä enemmän ja enemmän ja Sofiasta on kuoriutunut todella taitava piirtäjä lyhyen ajan sisällä. Olen tosi ylpeä siitä, että olemme kasvattaneet näin hienoja tyyppejä!


Kuvat: Laura ja Jussi Kukkonen
Juttu on julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 27.5.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti