maanantai 4. toukokuuta 2020

Mikä puree raskauskiloihin Fit Fat Mama?

Joensuulaisen bloggarin Tiina Parviaisen mielestä äidin on tärkeää pitää huolta itsestään. Kun äidillä on hyvä olo, on lapsenkin hyvä olla. 


Kun katsoo blogin nimeä ja Tiinan kuvaa sen laidassa, joku ei nyt täsmää. Missä siis se fat mama on?
-Perustin blogin kun nyt 2,5-vuotias poikamme Eetu oli muutaman kuukauden vanha. Nimi viittaa siihen, että päätin raskausaikana ettei minusta tule mitään fat mamaa. Ja myöskin siihen, että vaikka treenaan ja syön terveellisesti, olen sokeririippuvainen ja välillä sorrun herkuttelemaan paljonkin, 26-vuotias äiti-bloggari tunnustaa.
Herkuista ei näytä jääneen jälkiä, vaikka lopulta 157 cm pitkälle naiselle kertyi kuin kertyikin niitä raskauskiloja 17 kappaletta. Kerro nyt kaikille kanssaäideille, miten raskauskilot karistetaan?
-Kaikki lähtee omasta itsestä, kukaan ei tule kiskomaan suklaalevyä kädestä pois. Säännöllinen syöminen järkevillä ruuilla, veden juonti, liikunta ja aktiivinen arki karistavat kilot. Mikäli kiinnostusta kuntosalille tai jumppiin ei ole, myös kotona tai vaikka leikkipuistossa voi tehdä monipuolisesti treeniä, opastaa Tiina.
Eiköhän lähdetä tutustumaan paremmin Tiinan arkeen sekä siihen, miten hän on onnistunut yhdistämään terveelliset elämäntavat kiireiseen lapsiperheen arkeen palattuaan töihin.
Duracell-pupu, joka yrittää rauhoittua 

Kännykkä herättää äiti Parviaisen arkiaamuisin klo 6.30. Tiinan aamurutiineihin kuuluu aamupalan ja meikkauksen lisäksi myös blogin kommenttien sekä Facebookin ja sähköpostin tarkastaminen. Vuorotyötä tekevän aviomiehen työvuoroista riippuu, kumpi vie Eetu-pojan päiväkotiin.

-Työskentelen kokopäiväisesti asiakaspalvelijana ja sivutyönä teen Foreverin jälleenmyyntiä. Lisäksi blogin kautta on jonkin verran yhteistyöprojekteja. Kävin juuri myös Hyvinvointivalmentaja -koulutuksen ja tarkoituksena on ehkä laajentaa osaamista myös sillä saralla, kertoo Tiina.

Tiinan työpäivä poikkeaa lounastauon suhteen monen muun päivästä:
-Käyn ruokkiksella tekemässä treenin kuntosalilla, joka sijaitsee työpaikan alakerrassa.
Sepä kiva, mutta etkö sinä syö ollenkaan?
-Lounaan syön iltapäivän kahvitauolla. Tauon aikaan myös vastaan tarvittaessa blogin kommentteihin ja sähköposteihin tai hoidan muita asioita, Tiina kertoo.

Kuulostaapa tehokkaalta. Tiina ei kuitenkaan arastele kertoa, että tehokkuudella on ollut myös varjonsa:
-Koin vähän aikaa sitten lievästi sanottuna uupumuksen, jonka johdosta sain paniikki- ja ahdistuskohtauksia. Sen jälkeen olen harjoitellut arjen rauhoittamista. Olen aikamoinen suorittaja ja Duracell-pupu, joten se vaatii kyllä hieman töitä.

Äitiyspaineita sen sijaan Tiina ei suostu ottamaan. Päiväkotipäivän ja iltaruoan jälkeen ilta lapsen kanssa sujuu leppoisasti kirjoja lukien, leikkien, piirrettyjä katsoen tai ulkoillen. Kun perheen pienimmäinen on käynyt nukkumaan, Tiina katselee siippansa kanssa tv-sarjoja tai molemmat tekevät omia juttujaan.

Tiinan oma juttu on blogi. Tutustutaan seuraavaksi siihen vielä vähän tarkemmin.Fit Fat Maman tarina 

-Olin vauvan kanssa kotona ja tunsin kaipaavani jotakin omaa juttua, jossa saisin käyttää luovuutta ja jonne voisin kirjoittaa itseäni kiinnostavista asioista. Alussa kirjoitin vain treeniin ja äitiyteen liittyvistä aiheista, mutta vähitellen blogin sisältö on monipuolistunut, Tiina kertoilee.
Blogi on elänyt bloggarin oman elämän mukana vauvavuodesta häihin, töihin paluuseen ja uupumukseenkin.

-Ajan kuluessa elämä ja omat kiinnostuksen kohteet muuttuvat, ja blogi siinä mukana.
Tiinan blogi on paitsi muuttunut myös muuttanut monta kertaa. Bloggerista Tiina pyydettiin FitFashionille, jossa lukijoiden määrä nousi reippaasti. Jonkin ajan kuluttua Tiina haki ja pääsi Kaksplussan kuukausipalkkaiseksi portaalibloggaajaksi, missä viihtyi vuoden verran.

-Pari kuukautta sitten päätin palata FitFashionille, koska kuukausipalkkainen bloggaaminen tuntui liian työläältä ja stressaavalta elämäntilanteeseeni nähden. Nyt tunnen olevani oikeassa paikassa. Lukijakuntani kun on lähinnä eri-ikäisiä naisia, sekä äitejä että lapsettomia.

FitFashion viittaa vahvasti fitness-buumiin, jota on myös kritisoitu viime aikoina paljon esimerkiksi lailliseksi syömishäiriöksi. Tiina puolustaa lajia ja elämäntapaa:
-Oman elämäntapani on itsestäni huolehtiminen säännöllisellä treenillä ja järkevillä ruokailutottumuksilla höystettynä myös herkuttelulla. Kannatan kultaista keskitietä enkä tykkää ylinipotuksesta. Fitness on mielestäni kuitenkin järkevämpää kuin fatness, jossa ei itsestään välitetä laisinkaan.

Ylinipotuksesta Tiinalla on kokemusta myös omassa elämässään. Jossain vaiheessa aviomies piilotti vaa’an varastoon, koska sille hyppääminen alkoi hallita vaimon elämää liikaa. Nykyisin vaaka on taas paikallaan, mutta kohtuukäytössä.
Vaikka vaaka piilotettiin, tunteita ei Parviaisten perheessä piiloteta. Lopuksi Tiina kertoo vielä tärkeimmistä rooleistaan äitinä ja vaimona.

Aika tarkka ja aika hassu äiti

-Oma äitini on kuollut, joten mietin jo raskausaikana paljon, miten osaan olla äiti. Eetun synnyttyä se tuli kuin itsestään, äidinvaistoksi sitä kai sanotaan. Kasvattajana olen tietyissä asioissa todella tarkka, mutta välillä myös aika hassu.

Perheessä on periaate, että kotona saa ja pitää näyttää tunteita. Joka päivä halaillaan, sylitellään ja sanotaan ääneen, kuinka paljon rakastetaan.
-Tarkka olen käytöstavoista ja ruokailuista. Tämän takia Eetukin saa monesti päiväkodissa hänelle tarkoitettua välipalaa ainaisten sokeripommien sijaan. Kyllä meillä välillä herkutellaankin, mutta ruoka pidetään ruokana ja herkku herkkuna erikseen. En halua kasvattaa lapsestani itseni lailla sokeririippuvaista.

Tiinan puoliso on vauvasta asti hoitanut Eetua niin että äidillä on ollut mahdollisuus omiinkin menoihin. Oma aika on kummallekin puolisolle tärkeää, kuten tietysti myös yhteinen aika perheenä. Perhe viihtyy Joensuussa enemmän kuin hyvin, mutta juuri nyt kaikki odottavat innolla lähestyvää rantalomaa, ja maiseman vaihtumista tilapäisesti.

Koko paketin perustana Tiinaa pitää toisaalta itsestä huolehtimista ja toisaalta toimivaa parisuhdetta. Tiinan ja puolison onnena on toimiva tukiverkosto, jonka avulla myös kahdenkeskistä aikaa järjestyy. Pari pyrkii käymään treffeillä kerran kuukaudessa, mutta tässä on nyt petraamisen paikka:
-Käytännössä se on kyllä kahden tai kolmen kuukauden välein!

  
Kaikki jutun kuvat © Tiina Parviainen.
Juttu on julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 22.4.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti