keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Perheet rakastuivat Korpilumon kuviin

"Jokainen lapsi on omana itsenään kaunis, maailman arvokkain ja tismalleen sellainen kuin hänen pitääkin olla.”


Kukapa pienen lapsen äiti Joensuun seudulla ei olisi kuullut viime vuosina Korpilumosta? Vähintäänkin tuttavapiiristä löytyy joku, joka on käynyt kuvauttamassa lapsensa tai koko perheensä Miia Laurilan kameran edessä. Vuonna 2013 perustettu Korpilumo tarjoaa huippusuosittujen lapsikuvien lisäksi myös hääkuvausta ja koirakuvausta. Miten yrityksesi sai alkunsa?

-Olen aina rakastanut kaikkea kaunista ja halunnut tuoda kuvina ja tarinoina esille sitä, mitä näen ja koen kauniina. Olen kirjoittanut, piirtänyt, maalannut, valokuvannut, keksinyt ja mielikuvitellut. Olen nauttinut suunnattomasti siitä, että on olemassa maailma, joka on hyvä ja kaunis, jossa on hymyä ja onnea, naurua ja kikatusta, kepposia, hassuja yksityiskohtia ja ihan vaikka ja mitä. Haaveilin, että joskus jonakin päivänä, kunhan olen niin rohkea, teen sen kaiken todeksi.

Kolmilapsisen perheen äiti on koulutukseltaan erityisopettaja. Valokuvausta ja kuvataiteen tekemistä hän on opiskellut itse. Kiteeltä kotoisin oleva Miia on asettunut Joensuun kautta Polvijärven metsämaisemiin yli kymmenen vuotta sitten. Lasten lisäksi kodissa asustaa puoliso ja kolme koiraa.

-Tällä hetkellä Korpilumo työllistää minut päätoimisesti, mutta opettajuus ja pedagoginen ammattitaito ovat peruskallioni, josta yhä ammennan lapsikuvaukseen.

Yrittäjän vapauteen kuuluu, että Miian työkaverina on mukana kulkeva kolmivuotias tytär. Äidille on tärkeää, että yritys pyörii täysin omien lasten ehdoilla.


Hassuttelua ja vauvantuoksua

Miia Laurila on saanut toteuttaa unelmaansa jo muutaman vuoden, mutta ei kuulosta työhönsä leipiintyneeltä:

-Nautin täysillä jokaisesta lapsitapaamisisesta ja teen valokuvaajan työtäni joka päivä yhtä suurella intensiteetillä ja innostuksella kuin alussa. Lapsilta tuleva rehellinen ja suorasukainen palaute kasvattaa ja pitää nöyränä.

Korpilumon valokuvat on helppo tunnistaa niiden sadunomaisesta ja herkästä tyylistä. Kuinka se on syntynyt?

-Tyylini tehdä kuvia lähtee vahvasta sisäisesti intuitiosta eikä se missään tapauksessa ole suunniteltu. Jokaisen kuvan tyyli, tunnelma, sommittelu, värimaailma syntyvät intuitiivisesti pääni sisällä olevasta vahvasta näkemyksestä, jota on hyvin hankala sanoiksi pukea. Tyyli on aina ollut olemassa, vaikka toki se hiljalleen ajan ja iän myötä myös muuttuu.

Miia kuvaa sekä vastasyntyneitä että isompia lapsia. Vastasyntyneissä vauvoissa itsessään on jotakin mystistä. Minkälaista heitä on kuvata verrattuna taas isompiin lapsiin?

-Siinä missä hieman isompien lasten kuvaaminen on vauhdikasta hassuttelua ja leikkimistä, vastasyntyneiden kuvaaminen on rauhallisen seesteistä. Vauvalle ja äidille täytyy antaa aikaa rauhoittua ja rentoutua. Vauvojen kuvaaminen on kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä vaativaa, ja ihanan vauvantuoksuista! Lapsikuvaushan on aina tietysti tehtävä lapsen tahtiin, oli kyseessä sitten vauva tai vähän isompi lapsi.Koirat synnyttivät RiesaDesignin

Korpilumo on huippusuosittu, mutta Miia itse ei ajattele asiaa kovinkaan paljon.
-Korpilumon toiminta on laajentunut pikkuhiljaa ilman sen kummempia markkinointisuunnitelmia tai kampanjoita. Tieto on levinnyt suusta suuhun tietona ihmisiltä toisille sekä somen kautta. Pidän edellisten tyytyväisten asiakkaiden kautta tulleita uusia asiakkaita kaikkein parhaimpana ja palkitsevimpana tapana löytää uusia asiakkaita.

Olet saavuttanut unelmasi ja onnistunut tuomaan sillä myös leipää perheellesi. Mikä työssäsi on haastavin puoli?
-Haastavinta ja palkitsevinta työssäni on oikeastaan sama asia. Kuinka onnistun saavuttamaan lapsen luottamuksen hyvin lyhyessä ajassa? Lapset eivät asetu samaan muottiin.  Jokaiseen lapseen tutustuminen vaatii herkkyyttä tulkita häntä ja saada näkyville juuri hänellä tyypillisiä ilmeitä ja omaa persoonaa. Samaan aikaan kuvaajan on huomioitava myös kuvauksen tekniset seikat ja ulko-olosuhteiden muutokset tuulen suunnasta alkaen. Muuttuvia olosuhteita lapsikuvauksissa on noin miljoona!

Korpilumo-yrityksen toinen toimiala kuvauksen lisäksi on RiesaDesign. Miian maalaamia tauluja tilataan eniten perhekuviksi ja lahjoiksi sekä lapsille että aikuisille.

-RiesaDesign syntyi perheemme koirien ja koiraharrastukseni pohjalta. Koen hyvin palkitsevana tarkasti tilattujen ja yksilöityjen taulujen tekemisen, sillä silloin onnistuneeseen lopputulokseen vaaditaan tarkkoja huomioita asiakkaideni tarinoista ja taustakuvista. Rakastan myös lastentaulujen tekemistä, sillä silloin annan kynän ja pensselin mennä tajunnanvirran mukana.

Tärkeintä kaikessa

Miia Laurila on hypännyt rohkeasti yrittäjäksi, onnistunut tekemään omasta luovuudestaan itselleen ammatin ja nauttii nyt jokaisesta työpäivästään. Mistä sinä vielä haaveilet?

-Haaveilen, että saisin jatkaa lapsivalokuvaajana, sillä rakastan tätä työtä. Haaveilen myös, että saisin mahdollisuuksia osallistua osaltani lastenkulttuurin ja muutenkin lasten hyvinvoinnin tukemisen. Haaveilen, että voisin tuottaa hyvää mieltä ja hymyjä pienten sekä näiden omien aikuisten kasvoille.  Haaveilen oman lastenkirjani julkaisusta. Haaveilen lisätunneista vuorokauteen!

Moni on rakastunut Korpilumon kauniisiin kuviin, mutta vähintään yhtä kaunis on Miian tavoite niiden takana:
-Uskon vahvasti siihen ettei kukaan lapsi ole erityinen ihmelapsi vaan että ihan kaikki lapset ovat erilaisilla tavoilla erityisiä. Tärkein tavoitteeni kuvaajana ja erityisopettajana on, että kaikki lapset ja heidän läheiset aikuisensa hoksaavat sen. Toivon, että valokuvieni kautta saan kertoa tämän koko maailmalle.
 ”Jokainen lapsi on omana itsenään kaunis, maailman arvokkain ja tismalleen sellainen kuin hänen pitääkin olla.”

Kaikki kuvat © Korpilumo/Miia Laurila

* PÄIVITYS 7.6.17 Viestittelimme Miian kanssa ja vaihdoimme kuulumiset: Korpilumossa on kaikki hyvin ja ennallaan. Koiria on kuitenkin perheessä enää kaksi, joista toinen on Miian työkoira Kaarna. Ja jutun julkaisuajankohtana kolmevuotias tytär on nyt tietenkin neljävuotias. Hän kulkee Miian mukana töissä edelleen. *

Juttu on julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 23.4.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti