tiistai 21. huhtikuuta 2020

Hirvi irvistää!

Jukka Itkosen kirjoittamaan ja Matti Pikkujämsän kuvittamaan viime syksyn uutuuskirjaan kannattaa tutustua.Pitkän linjan lastenkirjailijan, runoilijan ja sanoittajan kirjoittama Hirvi irvistää* on taattua Itkonen-laatua. Kirja on täynnä hilpeitä ja viisaita, taitavasti riimiteltyjä runoja eri-ikäisille lapsille. Matti Pikkujämsän värikäs kuvitus takaa, että kirjaa voi katsella ja lukea jo vauvan ja taaperonkin kanssa.
Mihin eläimiin kirjassa sitten saa tutustua irvistelevän hirven lisäksi? No, esimerkiksi kettuun:

Kettupa se kurkisteli
Kettupa se kurkisteli
karhun talvipesään:
”Valvon täällä talveni,
mutta uskon silti kesään.”
s. 5

Kirjassa tulee vastaan erikokoisia eläimiä suomalaisesta luonnosta. Hirven, ketun, karhun ja ilveksen tapaan oman runonsa ja kuvansa kirjaan ovat saaneet myös leppäkerttu, muurhainen, sisilisko ja vaikkapa kastemato:

Lierokysymys
Ensin suora, sitten kiero,
kastemato, eli liero, maata myöten mataa.
Syyspäivä, vettä sataa.
Lehdet alkaa maatua.
Voiko kastemato kaatua?
Mietitäänpä vähän
vastausta tähän.
s. 18

Itse pidän kirjassa* monesta asiasta ja yksi on juuri se, että kirjassa tutustutaan suomalaisiin eläimiin käännöskirjoista tuttujen eksoottisten eläinten sijaan. Kivaa on myös se, että mukana on eripituisia loruja, lyhyitä ja sopivasti pidempiä. Huumori ja pohdiskelevuus kulkevat hienosti käsi kädessä.
Suuret kiitokset kokonaisuudesta kuuluvat toki myös kuvittaja Matti Jämsälle. Eläimet ovat kirjassa tunnistettavia, mutta silti persoonallisen ilmeikkäitä. Kuvista riittää keskusteltavaa ja ihmeteltävää pienen lukijan kanssa monenmoneksi kertaa.

Tämä kirja* sopii joka kodin kirjahyllyyn ja sen lukeminen tarjoaa pienelle kuuntelijalle uusia oivalluksia lapsen kasvaessa.

Lainaukset kirjasta: Hirvi irvistää. Teksti: Jukka Itkonen. Kuvitus ja tekstaus: Matti Vasko. Lasten Keskus 2016. Kirja saatu kustantajalta.


*Kaupallinen linkki

(Juttu on julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 23.3.2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti