tiistai 28. huhtikuuta 2020

Liikunnalliset ja sosiaaliset taidot kehittyvät futiksessa

Ylämyllyn Yllätyksen valmennuspäällikkö Jari Hyvärisen työssä on parasta seurata junioreiden kehittymistä.

Jyvänä paremmin tunnettu Jari Hyvärinen pani merkille Yllätyksen 04-poikien joukkueen ollessaan vielä töissä naapuriseura Jipon leivissä.
-Huomasin erässä turnauksessa, että Yllätyksen joukkue oli meidän lisäksemme ainoa joukkue, joka pyrki pelaamaan alhaalta asti. Toisin sanoen valmentajalla oli pyrkimys kehittää pelaajia vaikka välillä omassa maalissa soi!

Tästä syntyi ajatus päästä joskus Yllätyksen valmennuspäälliköksi. Toive toteutui muutamaa vuotta myöhemmin seuran puheenjohtaja Arto Monosen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen.
-Miltäkö työ tuntuu? Hienoa on! Tyytyväinen valmennuspäällikkö toteaa.


Jyvä työpaikallaan Paloaukean kentällä.
Kuva: Jutta Kurki.

 Aamupäivästä iltamyöhään

Juniorijalkapalloilijoiden harkat sijoittuvat pääasiassa iltaan. Mitä kaikkea muuta valmennuspäällikön päivään kuuluu?
-Työt alkavat aamupäivällä. Teen illan valmennussuunnitelmia ja mietin, kuinka tiettyjen junnujen yksilöllisiä ominaisuuksia olisi viisainta kehittää. Välillä katselen tai analysoin junnujemme pelejä ja kirjoitan niistä palautteita valmentajien käyttöön. Aikaa kuluu myös yhteydenpitoon Palloliiton Itä-Suomen piirin sekä oman seuran ja alueellisten toimijoiden kanssa. Työhöni kuuluu myös sopivien turnausten etsimistä joukkueille, Jyvä kertoilee.

Osa töistä on kausiluontoisia. Esimerkiksi juuri nyt Jyvä suunnittelee seuran kesätyöntekijöiden tehtäviä.

Iltapäivällä onkin sitten aika pukea vuodenajasta riippuen seuran verkkarit tai ulkoilupuku päälle ja suunnistaa kohti Paloaukean tekonurmea tai Jyrin liikuntahallia. Valmennuspäällikön työpäivä loppuu vasta myöhään illalla kun viimeiset harkat on pidetty.

Mikä on työssäsi eniten ja mikä vähiten parasta?
-Hienointa on saada tehdä töitä jalkapallon parissa ja olla mukana kehittämässä seuramme toimintaa. Palkitsevaa on myös nähdä ja saada olla mukana tukemassa junioreidemme sekä upeiden valmentajiemme kehitystä. Ulkoharjoittelussa kevään ja syksyn säät ovat varmaankin sitten sitä ei niin parasta osaa. Jalat märkänä ja pakkasessa on välillä vitsit vähissä!

Ylämyllyn Yllätys vs. Jippo-Juniorit kesällä 2015.
Kuva: Ari Harakka

Valmennuspäällikkö Hyvärinen kuvaa Yllätystä vireäksi ja toimivaksi seuraksi. Tällä hetkellä toiminnassa on mukana 300 junnua. Kenelle jalkapallo sopii ja miksi se on hyvä harrastus?

-Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja sopii yhtä hyvin niin tytöille kuin pojillekin. Meillä Yllätyksessäkin on joukkeita molemmille. Jalkapallo kehittää liikunnallisten taitojen lisäksi myös sosiaalisia taitoja.

Ylämyllyn Yllätyksessä samoin kuin monessa muussa seurassa on jalkapalloa mahdollista vain harrastella tai sitten pyrkiä lajissa mahdollisimman pitkälle.
– Meidän seurassamme filosofiana on mennä kehitys edellä. Voitot tulevan sitten kehityksen kautta.

Mitä vaatii, jos haaveilee saavansa jalkapallon pelaamisesta itselleen ammatin?
-Nuorena on saatava perustekniikka haltuun ja se pitää pian saada jalostetuksi pelitaidoksi. Lisäksi tarvitaan monipuolista fysiikan harjoittamista ja räjähtävää nopeutta. Ammattilaisuutta kohti pyrkiminen vaatii valtavasti harjoittelua myös omalla ajalla, oikeaa asennetta ja sitoutumista. Lisäksi tarvitaan suhteita päästä näyttämään osaamistaan.

 "Hävittiin tai voitettiin, reilu peli pelattiin!" Kuva: Ari HarakkaLaji tutuksi jalkapallokoulussa 

Mukava tapa päästä tutustumaan jalkapalloon ovat jalkapallokoulut, joita järjestetään eri puolilla maakuntaa. Yllätyksen John Deere -jalkapallokoulu alkaa tänään Paloaukean kentällä.
-Jalkapallokouluun voi tulla kuka vain lajista kiinnostunut, aikaisempaa taustaa ja osaamista ei tarvita, Jyvä rohkaisee.

Lopuksi on vielä kysyttävä, saako valmennuspäällikkö futiksesta tarpeekseen työpäivän aikana vai riittääkö sille aikaa myös työn ulkopuolella?
-Katselen myös vapaa-ajalla pelejä niin televisiosta kuin paikan päälläkin. Lisäksi harjoittelen tekniikkaa, että pystyn näyttämään kaikki harjoitteet junioreille tai valmentajille. Pelaisin itsekin mielelläni, mutta se ei oikein onnistu, koska olen kaikki illat töissä.

Barcelona? Real Madrid? Manchester United?
-Suosikkijoukkueeni on Italialainen Juventus!

Tämä taistelu Lehmon Pallon ja Yllätyksen 04-poikien välillä päättyi tasapeliin kesäkuussa 2015. Kuva © Ari Harakka


(Tämä juttu on julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 25.4.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti