torstai 16. huhtikuuta 2020

Dada-kissa ja Populuksen popcornit

Kirjaesittelyjemme sarja jatkuu tänään Outokummussa asuvan kirjailija Esko-Pekka Tiitisen keväällä ilmestyneellä lastenkirjalla Dada-kissa ja Populuksen popcornit. 


Esko-Pekka Tiitisen lastenkirjat tunnetaan lämpiminä, viisaina ja taiten kirjoitettuina, ja Lasten Keskuksen kustantama uutukainen sopii hyvin niiden joukkoon.

Päähenkilö Dada-kissa on monille pohjoiskarjalaislapsille valmiiksi tuttu Joensuun kaupungiteatterin viime esityskauden näytelmästä Dada-kissa ja Tipitii. Monella taiteen saralla lahjakas kirjailija paitsi käsikirjoitti, myös ohjasi näytelmän.

Tarina Dada-kissasta ja Populuksen popcorneista* alkaa, kun ympäri maailmaa seikkaillut Dada-kissa saapuu Hännänpään kaupunkiin ja perustaa kodin vanhaan autonrämään. Pian autoon päätyy myös romuluinen koira, jonka Dada nimeää Maaksi. Kuukorva on vielä sokea hiirenpoikanen asettuessaan auton kolmanneksi asukiksi.

”Illan hämärtyessä, alkoi maailma vähitellen kirkastua hiirenpojalle. Kun kuu kohosi taivaalle, pikkuhiiri näki jo pikkuisen, ja kun tähdet tuikuttivat valonsa maahan, avasi hiiri silmänsä elämänsä ensimmäisen kerran. -Tinäpä oletkin tuuli, hiiri sanoi Dadalle.” (s. 24)

Niin suureksi ei Kuukorva ehdi kuitenkaan kirjan aikana kasvaa, että hän oppisi puhumaan muuta kieltä kuin vauvakieltä. Kolmikon seikkailut opettavat asioita ystävyydestä, auttamisesta ja yhteistyöstä sekä vähän varoittavat pelien maailmaan jumiutumisesta ja hölmöistä säännöistä. Siinä on myös hienovaraista huumoria ja sopivasti annosteltuna jännitystäkin. Kirja voisi sopia parhaiten eskarilaisille ja pienille koululaisille, kuvitusta siinä ei ole.


”Taivas oli jo tummunut, mutta kuumottava kuu loi ystävysten eteen valoisen polun kohti pohjoista vuorta. Vuori nousi jyrkkänä eteen, mutta taitavasti, toinen toistaa auttaen, vetäen ja työntäen nelikko pääsi kuin pääsikin vuoden laelle. Siitä alkoi Populuksen maa.” (s. 61)

Lisää ystävysten ja Kuningas Populuksen kohtaamisesta saatte tietää lukemalla kirjan.*

Lainaukset kirjasta Esko-Pekka Tiitinen: Dada-kissa ja Populuksen popcornit. 87 sivua. Lasten Keskus 2016. Kansi Nikolai Tiitinen. Kirja saatu kustantajalta.

*Kaupallinen linkki

(Postaus on julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 4.6.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti