keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Kikatusta kaupunginteatterissa

Oletteko käyneet perheen kesken teatterissa?

                                Kuva: Tuula Tiitinen/Joensuun kaupunginteatteri

Pielisjoen rannassa Rantakadulla sijaitseva Joensuun kaupunginteatteri on viime vuosina tarjoillut lapsiyleisölle muun muassa Me Rosvolat, Kiljusen herrasväen ja Päästä irti –improilua. Sen kauemmaksi ei tarvitse lähteä päästäkseen hetkeksi arjen tohinasta satumaisempiin tunnelmiin.

Juuri nyt olisi tilaisuus laittaa välikausihaalarit Eliel Saarisen suunnitteleman kaupungintalon narikkaan ja lähteä seikkailemaan Dada-kissan ja Tipitiin matkaan.

Me kapusimme arvokkaan rakennuksen neljänteen kerrokseen pienelle näyttämölle tirehtööri Tipitiin ja Dada-kissan seikkailua katsomaan. Näytelmän ikäsuositus on noin viisivuotiaasta ylöspäin ja mukana seurueessamme oli kahden aikuisen lisäksi 6- ja 10-vuotiaat tytöt. Suurin osa lapsiyleisöstä taisi olla suurin piirtein samaisessa ikäluokassa.

Esko-Pekka Tiitisen käsikirjoittaman ja ohjaaman näytelmän aikana lavalla seikkaili antaumuksella Seppo Timosen esittämä tirehtööri sekä liuta pehmoleluja. Toista pääroolia Dada-kissaa esittävästä Merja Pennasesta kuului vain topakka ääni.

Mitä tapahtuu, kun yhdessä tirehtööri Tipitiin kanssa ympäri maailmaa esiintynyt Dada-kissa ei suostukaan nousemaan lavalle, vaikka yleisö odottaa valmiina juhlanäytöksessä?

                                Kuva: Johanna Kokkola/Joensuun kaupunginteatteri

Enpäs kerrokaan, vaan lämpimästi kannustan teitä menemään koko perheen voimin itse katsomaan. Sen verran paljastan, että kolme varttia kestänyt esitys sai omat pienet seuralaisemme muiden lasten mukana nauraa kikattamaan, kommentoimaan ja innostumaan. Meille aikuisille jäi mieleen myös kaunis musiikki ja ylipäätään hyvä mieli yhteisestä elämyksestä.

Jos olette aikaisemmin käyneet lasten kanssa elokuvissa, käykää jatkossa sekä että. Teatteri tarjoaa lapselle erilaisen elämyksen kuin elokuva. Sillä hetkellä kun peput ovat paikallaan katsomossa teatteri on vuorovaikutusta esiintyjien ja yleisön välillä. Lastenteatterissa tämä välitön yhteistyö ja osallistuminen korostuu. Jälkikäteen teatterikokemusta perheen ja ystävien kesken voi muistella pitkään.

(Juttu on julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 3.4.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti