perjantai 8. toukokuuta 2020

Messin ja Mysteerin ensimmäinen seikkailu

Liperissä asuva kuvataiteilija Ninka Reittu on julkaissut kolme Messi ja Mysteeri -kirjaa. Kaikki järjestyy! on kirjoista ensimmäinen.
 
Messi ja Mysteeri: Kaikki järjestyy! on ilmestynyt vuonna 2013 Otavan kustantamana. Kirja on ollut menestys, sillä siitä on julkaistu uusintapainos ja käännöksiä useammalle kielelle. Jatko-osiakin on tosiaan ilmestynyt jo kaksin kappalein.

Messin ja Mysteerin seikkailut alkavat Myyryn kylän rautatieasemalta, josta koko Ylä-Kattisten perhe on lähdössä vierailulle mummolaan. Mutta kuinkas käykään?

”Asemalaiturilla Alma-äiti laski koko ajan pentujaan, ees ja taas ja taas ees. Ja Kalle-isä tarkisti vielä kaiken kertaalleen. Mutta voi, matematiikka ei ollut niiden vahvuuksia: kun junaan hyppäämisen aika tuli, jotakin jäi huomaamatta.” (s. 3.)


Näin vain unohtuu sankarikissamme, Ylä-Kattisten pentulauman keskimmäinen kissa Messi ypöyksin asemalle. Sieltä hänet kiikuttaa kaikeksi harmiksi väärään suuntaan lähtevään junaan huolehtivainen konduktööri Huttunen. Junassa Messi tutustuu yönmustaan ja pitkäraajaiseen Mysteeriin ja törmää roistohurttiin. Seikkailu on valmis alkamaan, mutta loput siitä saatte lukea itse.

Messissä ja Mysteerissä mahtavaa on kuvitus, joka on värikästä, oivaltavaa ja mukaansatempaavaa. Tarina on vauhdikas, hauska ja käänteitä täynnä. Kirjassa on huumoria, herkkyyttä ja lämpöä raikkaana yhdistelmänä.

Tarkkaa ikäryhmää en tietenkään haluakaan rajata, mutta sen verran kerron kuitenkin, että tekstiä on kirjassa aika paljon eikä kaikki ihan pienimmälle kuulijalle aukea. Kuitenkin, omaan testiryhmääni kuulunut parin vuoden hujakoilla ollut taapero halusi kuunnella kirjan alusta loppuun asti, kunhan välillä tutkimme ja ihmettelimme kuvia kaikessa rauhassa. Lapsethan ovat yksilöllisiä ja kirjaan voi tutustua monella tavalla. Tämä kirja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

”-Minä olen väärässä paikassa. Haluan kotiin äidin luo, Messi sanoi, ja sen alahuuli alkoi taas väpättää. -Ei ole mitään väärää paikkaa, huomautti Mysteeri napakasti. -Kaikki paikat ovat oikeita. Sellaista elämä on, se heittää oikeisiin paikkoihin. Äläkä ala taas ulvoa, kaikki järjestyy kyllä. Minä vien sinut kotiin, mutta minä teen sen jännittävästi!” (s. 5)

(Lainaukset kirjasta: Ninka Reittu: Messi ja Mysteeri: Kaikki järjestyy. 2. painos. Otava 2015. Kirja on saatu kustantajalta.)

Kirjoitus julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 28.5.2016. Kuvat Otava ja Pixabay.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti