tiistai 30. kesäkuuta 2020

Äiti ja yrittäjä Iita Kaarto

Kaarto Kids & Lifestyle on ilahduttanut viime vuoden elokuusta alkaen kauniita, ekologisia ja eettisesti tuotettuja vaatteita arvostavia vanhempia Joensuun Iso Myyssä. Nyt on aika tutustua naiseen yrityksen takana.

(Juttu on alun perin julkaistu 7.2.2018. Tällä hetkellä Kaartolla ei ole kivijalkaliikettä. Ajankohtaiset uutiset yrityksestä löydät Kaarto Kids & Lifestylen Facebook-sivuilta.Kertoisitko vähän itsestäsi?

Olen Iita Kaarto, 33-vuotias kolmen lapsen äiti ja naimisissa. Meillä on myös kaksi koiraa. Olen syntynyt Juankoskella, jossa lapsuuteni ja nuoruuteni rakkain harrastus oli kilpaurheilu. Yleisurheilusta minulla on nuoruudesta pari SM-mitaliakin. Lukion jälkeen olin pari vuotta työelämässä, kunnes päädyin Joensuuhun ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta, jossa suuntauduin markkinointiin ja yrittäjyyteen.  
Miten elämäsi muuttui opiskelujesi loppuvaiheessa?
Opiskelujen loppumetreillä 24-vuotiaana sain ensimmäisen lapsemme. Syntymän jälkeen hänellä todettiin Downin oireyhtymä. Lapsi meni kaiken muun edelle. Jäin hoitamaan lastemme kotiin ja opinnäytetyö jäi tekemättä.  Arkeemme tulivat mukaan lapsemme terapiat, tutkimukset sekä uusien kommunikointimenetelmien kuten kuvien ja viittomien opettelu. Esikoisemme ollessa parivuotias syntyi perheeseemme toinen lapsi ja siitä kolmen vuoden päästä syntyi kolmas lapsemme. Minulle oli itsestäänselvyys, että haluan hoitaa lapsemme kotona ja päivääkään tätä päätöstä en ole katunut. Ne olivat elämäni tärkeimmät vuodet ja tietynlaisella haikeudella niitä vieläkin muistelen. 
Olit kotona lasten kanssa kahdeksan vuotta. Miten päädyit yrittäjäksi?
Suunnitelmat yrittäjyydestä olivat seuranneet minua jo opiskeluajoista lähtien. Nuorimman lapsemme ollessa 3-vuotias päätin toteuttaa suunnitelmani. Halusin perustaa yrityksen, jossa voisin tehdä työkseni jotain, mikä todella tuntuisi omalta. Halusin perustaa yrityksen, jossa vallitsisi pehmeät arvot ja jonka avulla voisin tehdä maailmasta edes vähän oikeudenmukaisemman ja paremman. Nämä kaikki yhdistettynä syntyi Kaarto Kids & Lifestyle oy. Starttirahaa en saanut, mutta se ei pysäyttänyt minua, vaan päämäärätietoisesti etenin askel kerrallaan suunnitelmissani. Olen tullut siihen tulokseen, että ilman lapsiani ja kaikkia niitä kokemuksia, joita olen kokenut, ei minusta varmaan olisi ollut yrittäjäksi. Suoraan koulunpenkiltä minusta ei tähän olisi ollut.


Kerro lisää Kaartosta.
Kaarto on pieni kivijalkakauppa Joensuussa, Kauppakeskus Iso Myyn ensimmäisessä kerroksessa. Kaartossa on tällä hetkellä myynnissä noin 20 kotimaista brändiä. Valikoimasta löytyy enimmäkseen lastenvaatteita, mutta myös muun muassa naistenvaatteita, koruja, sisustustuotteita ja kankaita. Tuotteiden valinnassa eniten ohjaavat omat ja samalla yritykseni arvot, joita ovat eettisyys, ekologisuus ja suomalainen työ. Yritän löytää valikoimaan tuotteet, jotka ovat myös kestäviä ja kauniita.
Miten yrityksesi on otettu vastaan?
Yritykseni on otettu vastaan todella hyvin ja palaute asiakkailta on ollut ihanaa. Se auttaa jaksamaan, vaikka työtä on paljon. Olen saanut tutustua suureen määrään uusia ihmisiä, aivan huippuihin tyyppeihin, joihin en varmasti olisi tutustunut ilman tätä yritystä. Myös suurin osa kanssayrittäjistä ovat ottaneet minut ja yritykseni vastaan kannustavasti. Haluan itsekin olla tukemassa muita pienyrittäjiä ja tehdä paljon yhteistyötä. Ihana, kun voi toisten yrittäjien kanssa jakaa kokemuksia ja tukea toinen toista. 
Mikä yrittäjyydessä on parasta ja mikä raskainta?
Yrittäjyydessä parasta on se, että voi tehdä työtä, josta tykkää ja se tietynlainen vapaus toteuttaa itseään. Kun on tehnyt yrityksestä omannäköisensä, huomaa kuinka samanhenkisiä ihmisiä myös asiakkaat ovat. Se oli jopa yllätys itselleni. Vaikka olen yksinyrittäjä, tuntuu kuin en olisi hetkeäkään ollut yksin. 
Raskainta on varmasti suuri työnmäärä ja se, kun kaikesta pitää kuitenkin vastata yksin. Raskasta on myös se tietynlainen epävarmuus, mikä yrittämiseen liittyy. Välillä myös kuusipäiväinen työviikko tuntuu raskaalta ja se, kun ei ole toistaiseksi pystynyt olemaan lomalla, ei edes sairaslomalla. Yrittäjyyden lisäksi olen yhä myös esikoisemme omaishoitaja. 
Miten onnistuu kolmilapsisen perheen arjen pyörittäminen ja yrittäminen?
Toistaiseksi arki on sujunut ihan hyvin, koska mieheni on tukenut minua täysillä. Mieheni on palkkatyössä ja pystyy tarvittaessa jäämään kotiin, jos joku lapsistamme esimerkiksi sairastuu.  Myös isovanhemmat ja muut läheiset ovat olleet suurena apuna arjen pyörittämisessä. Ilman heidän apuaan ja tukeaan ei tämä olisi ollut mahdollista.
Olet toteuttanut haaveesi omasta yrityksestä. Mistä haaveilet nyt?
Toivon, että tämä yrittäjyys tuntuisi vielä pitkään yhtä hyvältä kuin se nyt tuntuu. Haaveissa olisi, että pystyisin koko ajan kehittämään yritystäni, palvelemaan asiakkaita koko ajan paremmin, lisäämään yrityksen tunnettuutta ja olisihan se hienoa, jos pystyisi myös joskus työllistämään muita. Toivoisin, että ehtisin avaamaan nettikaupan kivijalkakaupan rinnalle. 
Haluan kuitenkin elää hetki kerrallaan tehden sitä, mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä ja oikealta. Koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Jos elämä muuttuu suorittamiseksi, rämpimiseksi tai vaihtoehtoisesti vain mahdollisimman suuren liikevoiton tavoitteluksi, ei tämä yrittäminen ole minun juttuni. Haluan elää hyvää elämää, jossa tärkeintä on läheisten hyvinvointi ja tietenkin myös oma hyvinvointi. Haaveilen, että minulla olisi vielä enemmän yhteistä aikaa perheeni kanssa. Muutos kotiäidistä yrittäjäksi on ollut todella suuri ja vaatinut kyllä tietynlaista sopeutumista.  
Mitä muuta haluaisit vielä sanoa?
Haluan sanoa ensinnäkin kiitokset läheisilleni, että olette olleet tukenani, mutta myös kaikille asiakkailleni. Kiitos, että olette siinä. Ilman teitä tätä kauppaa ei olisi. Olen oikeasti etuoikeutettu, kun olen saanut tutustua niin moneen huipputyyppiin yritykseni kautta! Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja tukijoille. Niin paljon on hyvää ympärilläni, josta olen kiitollinen, että vaikea edes yrittää pukea sanoiksi. Kiitos myös mahdollisuudesta osallistua tähän haastatteluun.Kiitokset Iitalle haastattelusta ja jutun kuvista. Kaikkea hyvää yrityksen ja perheen tulevaisuuteen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti