tiistai 16. kesäkuuta 2020

Pikku auto ja jättikaivuri

Kirjaesittelyjemme jatkuvat tänään Tapani Baggen kirjoittamalla Pikku auto -sarjan kakkososalla. Kuvituksen kirjaan on tehnyt Karjalaisen visuaalisen toimituksen esimiehenä työskentelevä joensuulainen kuvittaja Jusa Hämäläinen.

 
Kirjan kannessa on kaksi autoa keittiössä lettujen kimpussa. Kirjamme sankari Pikku auto popsii lettuja kissan näyttäessä valoa taskulampulla. Haarukka, veitsi ja letut mansikoineen leijailevat ilmassa. Tässä kirjassa autoilla ei ajella vaan ne ovat päähenkilöitä. Bensan sijaan kirjan autoille maistuvat makaronilaatikko ja letut.

Pikku auto ja jättikaivuri kertoo kiusaamisesta ja kaveruuden voimasta. Sen tarina on selkeä ja opettavainen eikä sisällä suuria yllätyksiä. Kirja sopii jo aika pienillekin kuuntelijoille ja kiinnostaa varmasti autoista tykkääviä lapsia kovasti. Lukuseuranani ollut taapero riemastui ihan vain jo autojen katselusta. Kirjan kuvitus on värikästä ja lennokkaan kekseliästä.

Kirjan alussa päähenkilö Mertsi lähtee isänsä pyynnöstä hakemaan kaupasta kananmunia. Niitä tarvitaan, että voidaan paistaa lettuja äidin tultua kotiin. Letut saavat veden Mertsin kielelle, mutta matkassa on mutka. Pihalla palloa pompotteleva Jokke kiusaa Mertsiä ärrävian vuoksi. Kananmunat on kuitenkin haettava eikä kotimatka mene ihan putkeen:

”Pallo syöksi rasian Mertsin tuulilasiin ja munat särkyivät. Keltuaiset ja valkuaiset valuivat lasia pitkin ja takertuivat siihen, vaikka Mertsi yritti pyyhkiä niitä pois pyyhkimillä. – Meltsi sai kananmunat vasten lasia, minusta se vasta on hauska asia! Jokke irvi. Aurinkokin meni pilveen, kun ei kestänyt katsella Mertsin surkeutta. s. 11”

Juonenkäänteisiin ja hankalan tilanteen ratkaisuun pääsette tarkemmin käsiksi lukemalla kirjan, joka sopii mielestäni parhaiten leikki-ikäisen tai eskarilaisen kanssa yhdessä luettavaksi. Kesän aikana luvassa on vielä esittely Pikku auto -sarjan tänä vuonna ilmestyneestä kolmososasta Pikku auton bändi.

(Lainaukset kirjasta: Tapani Bagge & Jusa Hämäläinen: Pikku auto ja jättikaivuri. Tammi 2014. Kannen ja ulkoasun suunnittelu Laura Lyytinen ja Riikka Turkulainen. Kirja saatu kustantajalta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti