sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

Futisäidin käsikirja ja futisäidin elämää


Lapset tuovat vanhempiensa elämään roppakaupalla asioita, joihin muuten ei olisi varmasti koskaan törmännytkään. Se on juuri mahtavaa, eikö?


Minun kohdallani yksi isoimmista lasten tuomista jutuista (siis, jotka muuten tuskin kuuluisivat elämääni) on futis ja sen myötä futisvanhemmuus. Yhdentoista vuoden aikana olen jännittänyt ja kannustanut lasteni joukkueita säässä kuin säässä eri puolilla Suomea. Ylämyllyllä, Joensuussa, Kokkolassa, Helsingissä, Imatralla, Tampereella, Kajaanissa ja yhtenä hienoimpana juttuna myös Espanjan Barcelonassa! Vaikka en niin suunnitellutkaan, erityisesti esikoiseni suuri rakkaus ja loputon innostus tätä lajia kohtaan ei vienyt minulta ainoastaan pikkusormea vain koko käden. Olen saanut olla futisäiti suurella sydämellä, ja nämä yksitoista vuotta yhteisen harrastuksemme ympärillä ovat menneet kuin siivillä. Olen todellakin paistanut mokkapaloja, pessyt hikisiä pelisukkia ja nukkunut koulujen lattioilla uimapatjoilla. Olen kokenut kymmeniä, jos en satoja trillereitä, joista osa on päättynyt voitonjuhliin ja osa on ollut muuten vain hyviä pelejä.

Kokkola Cupissa 2015 Yllätyksen joukkueen kanssa. Yksi lapsistani vietti reissulla 1-vuotissyntymäpäiviään. Neljäs sija on jälkikäteen hieno tulos, mutta kahden viimeisen pelin rankkaritappion jälkeen ei ihan siltä tuntunut.

Tästäpä innostuneena päätin kirjoittaa kirjan futisvanhemmille ja erityisesti futisäideille. Kirjan tarkoitus on opastaa meitä futisvanhempia kannustamaan ja tukemaan omia supertähtiämme kohti heidän omia unelmiaan. Kirjaa varten haastattelin yhdeksää erilaista futisäitiä, joiden joukossa on maajoukkuepelaajien äitejä ja harrastajapelaajien äitejä.
Maajoukkuepelaajien äideistä mukana ovat Teemu Pukin, Paulus Arajuuren ja Linda Sällströmin äidit. Harrastefutareiden äitien joukossa on muun muassa kehitysvammaisen nuoren äiti Sirpa Oiva Rovaniemeltä ja kuusilapsisen uusperheen futisäiti Anne Muuri Liperistä.
Asiantuntijoina haastattelin esimerkiksi Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Juho Rantalaa, nuorten maajoukkueiden lääkäriä Kimmo Väisästä sekä U17-tyttöjen psyykkistä valmentajaa Tatja Holmia.
Muutama viikko sitten uunista ulos tullutta kirjaani saa jo lainattua kirjastosta. Jos haluat kirjani omaksi, onnistuu se vaikkapa täällä. 

*Kaupallinen linkki


Jos teiltä löytyy futiksesta kiinnostunut tyttö tai poika, suosittelen kokeilemaan tätä maailman suosituinta lajia. Futis opettaa sosiaalisia taitoja ja terveitä elämäntapoja sekä tarjoaa toki myös kilpaurheiluun kuuluvia kokemuksia ja elämyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti