tiistai 30. kesäkuuta 2020

Lähilomaretki Mukulakadulle ja museoon


Mukulakatu on kaikille tuttu ja monille rakas leikkipaikka Joensuun keskustassa. 

(Julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 8.3.2018)Tiesittekö, että Pohjois-Karjalan Museo Hilmaan Matkalla Karjalassa -näyttelyyn Carelicumin yläkerrassa kannattaa myös tutustua lasten kanssa? Entä oletteko huomanneet, että Mukulakadun viereisessä vaihtuvassa näyttelytilassa on juuri nyt esillä lastenkirjojen ja nukketeosten näyttely?
Mukulakatu jaksaa viehättää vuodesta toiseen. Lapsille se on värikäs, monipuolinen puuhapaikka, jossa pääsee mielikuvitusleikkien lisäksi myös vähän kiipeilemään, pelailemaan ja taiteilemaan. Yksi Mukulakadun hyvä puoli onkin se, että siellä on tekemistä niin eri-ikäisillekin lapsille.


Myös aikuisen näkökulmasta Mukulakatu on kiva paikka. Vaikka siellä on tullut vierailtua vuosien varrella kymmeniä kertoja, vieläkin taiteilija Ihva Aulan luomat hauskat yksityiskohdat jaksavat ilahduttaa ja yllättää eri puolilla satukaupunkia. Hauska koko poppoon yhteinen hetki on eväiden syöminen kadun varrella junavaunussa. Ja jos ei omien eväiden mukana kantaminen innosta, voi toki käydä nauttimassa Carelicumin Kahvila-Ravinto Lumpeen tarjoamista herkuista.


Me päätimme tällä kertaa laajentaa tutkimusmatkaamme Mukulakadulta viereiseen vaihtuvaan näyttelyyn ja yläkertaan Pohjois-Karjalan Museo Hilman pysyvään näyttelyyn. Vaihtuvassa näyttelyssä on juuri nyt esillä Lastenkirjainsitituutin kokoama lastenkirjanäyttely Aikansa kuvia ja Klassikoita. Näyttelyn 60 teoksen joukossa on tämän päivän lapsille sekä tuttuja että tuntemattomia teoksia. Osaan niistä liittyy myös nukke, joita ovat luoneet suomalaiset nukketaiteilijat.


Vaihtuvasta näyttelystä suuntasimme yläkerran pysyvään Matkalla Karjalassa -näyttelyyn. Ihan ensimmäiseksi oli hauskaa katsella Carelicumia vähän erilaisesta perspektiivistä. Vanha vene olikin pienten seuralaisteni mielestä todella mielenkiintoinen juttu, jota palattiin katsomaan vielä uudemmankin kerran.


Näyttely yllätti muutaman vuoden käyntien tauon jälkeen monipuolisuudellaan. Historiallinen katsaus Karjalaan piti sisällään sodan ja evakkoajan ohessa myös esimerkiksi rockia ja urheilua. Ja kyllä, pieniäkin lapsia jo kiinnostavat vaikkapa vanhat kalastusvälineet ja monet muut näyttelyn tarjoamat elämykset.


Mukava löytö oli myös lapsille suunniteltu oma piste, jossa voi kurkistella vanhoja esineitä seinään maalatun tuvan luukuista ja kuunnella esineiden ja navetan eläinten ääniä nappia painamalla. Myös värittämään ja piirtelemään pääsimme.Jos siis kaipaatte vielä ohjelmaa lomapäiviin tai miksei vaihtelua arki-iltoihin ja viikonloppuihin, kannattaa muistaa Mukulakatu ja Hilma.

Ps. Alakouluikäislle lapsille Mukulakadulla on jaossa Museorotta Raunin Aarreseikkailua. Se on kartta, jonka avulla voi tutustua Matkalla Karjalassa -näyttelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti