lauantai 27. kesäkuuta 2020

Kirjavinkkejä moneen makuun


Kirjastovirkailija ja kirjavinkkari Henna Karttunen Joensuun pääkirjastosta antoi Muksujen maakunnan lukijoille vinkkejä kivoista kirjoista. Kaikki lukemaan!

(Julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 30.11.2016)Perheen pienimmille

* Kontinen, Satu: MOKOMAKI-sarja ja erityisesti MI-KÄ TUN-NE?
Millaisia tunteita on olemassa? Mistä näkee, että joku on surullinen? Mokomaki – Mikä tunne? vie lapsen tunteiden tarkastelumatkalle. Omien ja muiden tunteiden tunnistamiseen.

* Kanto, Anneli: Kastehelmi Virtanen
Helmi tahtoo! on yleisin lause, jonka Kastehelmi Virtasen (2-v) suusta kuulee. Sellaisen lapsen kanssa on vähän vaikea olla, joka tahtoo kaikenlaista. Kirjassa opetetaan, kuinka kesytetään pikkutahtoja.

* Pelliccioni, Sanna: Onni-poika tahtoo kaiken ja Onni-pojan kierrätyskirja
Onni-poika –kirjasarja on tarkoitettu pienille kuuntelijoille tai lukijoille. Sarjassa käsitellään jokaiselle perheelle ajankohtaisia teemoja. Onni-poika tahtoo kaiken opettaa lapselle jakamista ja sitä, ettei ole ehkä tarpeellista haluta ihan kaikkea. Eikä tavara tee onnelliseksi.
Onni-pojan kierrätyskirjassa tutustutaan kierrätykseen ja siihen kuinka kierrätyksestä voi tehdä hauskaa esim. kirppistelemällä ja askartelemalla.

* Underwood, Deborah: Ihan hiljaa
On hetkiä, jolloin on ihan hiljaista.
Vaikkapa silloin
o kun värittää oikein tarkasti
o kun on piilossa
o kun on viimeinen jota tullaan hakemaan kotiin
o kun yrittää pidätellä hikkaa
Suloiset kuvat siivittävät hetkiin, jolloin ollaan ihan hiljaa. Sopii iltahetkiin tai rauhoittumiseen.Kuvakirjoja kaikille

* Korolainen, Tuula: Kissa Killin kiukkupussi
Kissa Killi herää vihaisena eikä mikään ole hyvin. Killi astuu legon päälle ja kaataa maitolasin. Kiukuttelee äidille ja suihkii suihkepullolla. Juuri kun Killi on lopullisesti menettämässä hermonsa, komerosta kurkistaa tonttu, joka sanoo: Kiukku pussiin puhalla ja pam-pam-pamauta! Killi tekee työtä käskettyä ja puhaltaa lujasti tontun antamaan pussiin. Pussi paisuu kuin ilmapallo, mutta ei ole läheskään tarpeeksi iso, että sitä kannattaisi pamauttaa. Killi lähteekin etsimään lisää vihaisia lapsia ja aikuisia. Mitä kiukkupussille tapahtuukaan?

* Guettler, Kalle: Ei! sanoi pikkuhirviö
Pikkuhirviöllä on ongelma ison hirviön kanssa. Iso hirviö halua määrätä kaikki leikit ja pilaa tahallaan kaiken. Mitä tapahtuu, kun pikkuhirviö sanoo ei?

* Jungling, Christine: Vähän aikaa vielä!
Aika tuttu sanonta monessa perheessä: vähän aikaa vielä! Vähän aikaa lisää tietokoneella tai pelin ääressä – vähän vain! Kirjassa mietitään, mitä tapahtui perheen yhteiselle ajalle ja miksi rajoitukset tietokoneella vietettyyn aikaan saattavat olla hyvät – myös lapsien mielestä.

* Reittu, Ninka: Messi ja Mysteeri -sarja
Ninka Reittu on maurikunnasmainen kuvittaja, jonka kirjoista löytää joka lukemisella uusia yksityiskohtia. Messi ja Mysteeri seikkailevat jo kolmessa kirjassa. Kissakaverukset löytävät myös Joensuun kirjastoauton kyljestä ja auto onkin nimetty Mysteeriksi kirjojen kissasankarin mukaan.

* Merino, Gemma: Krokotiili, joka inhosi vettä
Olipa kerran pieni krokotiili, joka ei pitänyt vedestä. Se halusi kovasti leikkiä siskojensa ja veljiensä kanssa. Mutta ne halusivat vain uida ja sukellella. Pieni krokotiili olisi halunnut kiipeillä puissa, mutta kukaan muu ei halunnut… Hammaskeijurahoilla se hankkii uimarenkaan, jotta voisi viettää aikaa muitten kanssa, mutta renkaan kanssa ei voinut pelata vesipalloa tai sukeltaa, hyppimisestä puhumattakaan. Pieni krokotiili ei halunnut olla yksin, joten se päättää yrittää vielä viimeisen kerran… Onnistuuko pienen krokotiilin uimahyppy? Pääseekö se leikkimään muiden kanssa? Vai onko sen oltava yksin, koska se on erilainen?

* Duddle, Jonny: Merirosvoja naapurissa
Epäluulot heräävät naapurustossa, kun Tylsämän kaupunkiin saapuu Puu-Jalkasten monenkirjava perhe. He eivät todellakaan ole mikään ihan tavallinen perhe, vaan kaupunkiin laivaansa korjaamaan rantautuneita merirosvoja! Tilda ystävystyy oitis perheen poikaan Joonaan, mutta kaupungin muut asukkaat eivät ole läheskään niin innoissaan.
Joona kertookin Tildalle, että merirosvot ovat tottuneita vainoamiseen, mutta se ei paljon heitä hetkauta – he vain vaihtavat kaupunkia, kunhan saavat laivan korjattua. Muuttuuko tylsämäläisten suhtautuminen, vai saavatko merirosvot äkkilähdön?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti