maanantai 22. kesäkuuta 2020

Pikku auto perustaa bändin


Keväällä ilmestynyt Pikku auto -sarjan uutukainen luo sopua autonaapuruston kaverusten ja kiusanhengen kesken. Kirjailija Tapani Baggen hauska tarina ja joensuulaisen kuvittajan Jusa Hämäläisen hilpeä kuvitus tekevät kirjasta lapselle ja aikuiselle mukavan elämyksen.

(Alun perin julkaistu vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 10.8.2016)


 Muistatteko vielä jutun Pikku auton edellisen seikkailusta? Uusi kirja käynnistyy autoperheen aamiaiselta. Tarkkaan ottaen päähenkilö Mertsi hotkii aamupalaansa samaan aikaan kun äiti ja isä tekevät vahdinvaihdon kotona. Ambulanssina työskentelevä äiti tulee kotiin yövuorosta nukkumaan, kun taas poliisiautoiskän on aika rientää hommiin.

Sivun kuvituksessa äiti on laskenut violetin käsilaukkunsa nojatuoliin ja pesee hampaita ilmassa leijuvalla hammasharjalla. Nämä pienet yksityiskohdat sekä tekstissä että kuvituksessa saavat hymyilemään, ja ovat minusta ihan parasta tässä kirjassa.

Mutta miksi ja minne Mertsillä on kiire? Mertsi ja kivat kaverit Iisa ja Bob ovat perustaneet bändin. Porukalla paitsi soitetaan, myös pilaillaan. Ketään ei kuitenkaan pilkata niin kuin naapurin Jokke tekee. On kivaa soittaa yhdessä, ja samalla syödä voileipiä ja juoda mehua saunan kuistilla. Bändillä on kuitenkin yksi ongelma, johon pitäisi löytää ratkaisu:

”Kukaan ei laulanut. Bobin isä yritti kerran, mutta hänelle annettiin porttikielto treeneihin. Hän osasi laulaa vain tangosta, joka soi merellä, eivätkä Bob, Iisa ja Mertsi välittäneet metallimusiikista. He soittivat sillä kertaa jo kolmatta kappaletta, kun Bob keskeytti rummutuksen ja sanoi: -Kyllä meillä pitäisi olla laulaja. Iisa oli samaa mieltä. -Mutta joku muu kuin teidän isä. s. 8-9”

Juonipaljastukset jääkööt tähän, sillä kyllähän tämäkin kirja kannattaa ottaa lukulistalle. Siinä samalla selviää, pysyykö bändi akustisena vai löytyykö sittenkin solisti. Sopivan kohderyhmän ajattelisin olevan leikki-ikäisestä alaluokkalaisiin, mutta pienempikin lukija varmasti tykkää ihmetellä kuvitusta.

Aurinkoista viikon jatkoa kaikille!

(Lainaus kirjasta: Tapani Bagge & Jusa Hämäläinen: Pikku auton bändi. Tammi 2016. Kannen ja ulkoasun suunnittelu Riikka Turkulainen. Kirja saatu kustantajalta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti