perjantai 21. helmikuuta 2020

Heinähattu, Vilttitossu ja kana - tuttuja tyyppejä uudessa tarinassaSyksyllä 2019 ilmestynyt peräti 23. Heinähattu ja Vilttitossu kertoo ainakin perhe-elämästä, siskosten välisestä kateudesta ja kahdesta kanasta. Kolmekymmentä vuotta täyttävän sarjan uutukainen on tuttua ja turvallista luettavaa Kattilakoskien ystäville.

Vilttitossun kesäloma alkaa huonosti. Hohdokkuus omista lomasuunnitelmista karisee saman tien, kun isosisko ilmoittaa pääsevänsä sulkapalloleirille. Äiti koettaa piristää murjottavaa ja ruoastakin kieltäytyvää pikkusiskoa kyläilyllä Alibullenin neitien kakkupöytien äärellä.

”-Vilttitossu! hän huusi oven takaa. -Haluaisitko sinä mennä Alibullenin neideille?
-En.
-Mutta sinä saisit siellä jäätelösuklaamarenkimansikkapistaasikinuskikakkua!
-Mikä kastike? Vilttitossu kysyi.” (s. 8-9)

Tämän Sinikka ja Tiina Nopolan punaisena lankana on väärinkäsitys Alibulleneiden uudesta kesäasukkaasta. Spagettia syövä ja pihassa mielellään kylpevä Anita ei ole pikkutyttö vaan kana. Väärinkäsityksen valtaan joutuvat vuorotellen Vilttitossu, konstaapelit, Kattilakosken perheen vanhemmat ja viimeisimpänä leiriltä palaava Heinähattu.

Meillä on ollut lukulistalla ennen tätä ehkä puolenkymmentä kahdestakymmenestäkolmesta Heinähatusta ja Vilttitossusta. Osaa kirjoista on luettu uudestaan ja uudestaan. Nyt aiemmista tarinoista tutut henkilöhahmot pysyvät tyyleilleen ja luonteilleen uskollisina alusta loppuun saakka. Lapsiraati ei tällä kertaa kertaakaan purskahda nauruun tai innostu kommentoimaan tarinan käänteitä. Viskari ja vuoden nuorempi pikkuveli kuitenkin jaksavat istua napottaa kuuntelemassa kirjan alusta loppuun saakka.

Monenlaisten käänteiden jälkeen Kattilakosken hemmoteltu ja äkkipikainen Vilttitossu sekä kiltti ja tunnollinen Heinähattu jäävät sulassa sovussa odottelemaan omenapuun oksalla seuraavaa seikkailuaan. Seikkailut varmasti jatkuvat. Hyvä niin.

Lainaukset kirjasta: Heinähattu, Vilttitossu ja kana*. Teksti: Sinikka Nopola ja Tiina Nopola. Kuvat: Salla Savolainen. Tammi 2019. Arvostelukappale.

*Kaupallinen linkki.

(Juttu on julkaistu aluen perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 23.11.2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti