torstai 20. helmikuuta 2020

Saammeko esitellä: Jouluinen Myry, perheemme uusi joulukirjasuosikki.Tämän joulun luetuin kirja meidän perheessämme on nimeltään Jouluinen Myry. Henna Ryynäsen kirjoittaman ja kuvittaman jouluseikkailun suosion salaisuutena uutuudenviehätyksen lisäksi lienee ainakin kuvituksen hauskat, pienet yksityiskohdat.

Kaksi vuotta sitten viimeksi kirjoitin joulun kirjasuosikeistamme sekä kyseisen vuoden joulun uudesta tuttavuudestamme, Riikka Jäntin Pikku hiiren joulusta.* Tuosta kirjasta tuli suosittu paitsi meillä, myös muualla. Monissa verkkokaupoissa kirja on loppuunmyyty, mutta kirjaston mainioiden lainausmahdollisuuksien lisäksi se on äänikirjana yhä hankittavissa.

Tänäkin jouluna vuoden 2017 joulun tapaan meillä luetaan ahkerasti myös Mauri Kunnaksen Joulupukkia* ja Astrid Lindgrenin Melukylän joulua.* Minulle rakkain noista on jälkimmäinen, lapsille ensin mainittu. Mutta tosiaan ehkä kaikkein eniten tämän joulun alla on meillä luettu suloisen suomenpystykorva Myryn seikkailua kadonneen lahjapaketin perässä. Kirjan äärellä on välillä kuunneltu tarkkaavaisesti ja välillä naurettu makeasti. Uudestaan ja uudestaan.

Tarina alkaa Joulupukki-kirjan tapaan Korvatunturilta, jossa tapaamme joulupukin apureineen. Tämä joulukirja ei ole joulunpunainen, vaan sävyiltään hempeän pastellinen. Joulupukki on jussipaitainen ja ponnaripäinen, tontut haltiamaisia. Lelujen tekemisessä tarvitaan sekä vasaroita että 3D-tulostinta. Vaikka kaikki ei edusta kaikkein perinteisintä Korvatunturin kuvausta, on tunnelma kuitenkin juuri oikea, tuttu ja turvallinen. Pukin pajassa tässä ollaan ollaan. Samanlainen perinteisen ja uuden humoristinen sopusointi vallitsee koko kirjassa.

”Aattoaamuna Korvatunturin väki kokoontui toivottamaan Joulupukille hyvää matkaa. Vuotuiseen perinteeseen kuului arvuuttelu siitä, millaisella reellä Pukki tänä vuonna lahjat jakaisi. Vuosien saatossa on nähty monenmoista: 70-luvulla kulkupeli oli potkukelkkareki, 80-luvulla suosiossa oli lentävä auto. Poroja käytettiin, kun haluttiin pitää perinteitä yllä. Tänä vuonna pukki oli suunnitellut sähkökäyttöisen hiilikuitureen, jonka lento-ominaisuudet olivat huippuluokkaa” s. 7

Myryn ja Pukin lisäksi tärkeässä roolissa kirjassa on Harakka Huttunen, jonka kanssa Myry seikkailee talvisessa metsässä pakettia pelastamassa. Ystävyys ja rohkeus ovat tämän joulukirjan tärkeimpiä viisauksia. Kirjaa voikin vallan mainiosti lukea kysynnän mukaan vaikka ympäri vuoden. Kirjan takakansiteksti lupailee myös, että Myryn seikkailut eivät suinkaan ole päättymässä tähän.

Lainaukset kirjasta: Jouluinen Myry.* Teksti, kuvat ja ulkoasu: Henna Ryynänen. Tammi 2019. Kirja saatu kustantajalta.


* Kaupallinen linkki

Kuvat kustantaja sekä Pixabay.

(Postaus on julkaistu ensimmäisen kerran vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 21.12.2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti