sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Kesäpäivänä maan alla – retkellä Outokummun Lasten kaivoksessa


Lähilomapäivä Outokummun Vanhalla kaivoksella tarjosi meille vauhdikasta leikkiä ja vähän jännitystäkin. Niin paljon jäi vielä tutkittavaa ja ihmeteltävää, että matkaamme maan alle varmasti vielä uudestaankin.

Outokummun vanha kaivos oli Suomen vanhin kaivos. Se tuotti kuparimalmia ja kuparirikastetta lähes 80 vuoden ajan, kunnes toiminta lopetettiin vuonna 1989. Nyt samalla historiallisella paikalla on ainutlaatuinen matkailukohde, jossa lasten viihtyminen ja touhuaminen on suunniteltu aivan viimeisen päälle. Kun tämä kohde löytyy alle 50 kilmetrin päässä Joensuun keskustasta, olihan sinne viimeinkin lähdettävä tutustumaan.


Vanhan Kaivoksen miljöö on kaunis ja viihtyisä. Ympärillä on luontoa ja vanhoja rakennuksia. Historia on näkyvillä sisällä ja ulkona. Kuvan vanha juna oli yksi monista suosikkijutuista kaivosseikkailumme aikana.


Seikkailusta puheen ollen: Nyt kesäaikaan Vanhalla kaivoksella järjestetään opastettuja kierroksia, jotka sisältyvät aluelipun hintaan. Me osallistuimme noin tunnin kestävälle lasten kierrokselle. Sen aikana kuljimme kaivostunnellissa etsimässä vuorenhaltijaa, samalla kaivoksen historiaan ja kivinäyttelyyn tutustuen. Kierros on suunniteltu niin, että siellä voi kulkea lastenrattaillakin. Kaivostunnelmaa maanalaisella kierroksella olivat luomassa historialliset työkalut, valokuvat sekä äänimaailma.

Lasten kierroksia järjestetään kesällä arkipäivisin joka toinen viikko. Väliviikoilla kaivoksella on muuta ohjelmaa lapsille. Kokemus oli 2-3-vuotiaille lapsille aika jännittävä, mutta varmaan juuri siksi niin mieliinpainuva. (Juttua on tästä aiheesta kotona riittänyt.) Ihan täsmäkohderyhmää voisivat olla ehkä noin 4-10-vuotiaat lapset.


Kun kypärät oli riisuttu ja paluu aurinkoiseen kesäpäivään tehty, lähdimme kipin kapin tutustumaan Lasten kaivoksen ulkoalueeseen. Missään muualla Suomessa en ole törmännyt näin hienoon ja monipuoliseen leikkipuistoon. Polkuautoja, kiipeilytelineitä, kaivosrakennusten pienoismalleja, hiekankuljettimia ja vaikka mitä muuta! Sisällä hiekkapohjaisella leikkialueella oli esimerkiksi kaivureita, junarata, labyrintti ja tunneleita. Kivoja leikkipaikkoja ja leikkipuistoja löytyy Pohjois-Karjalasta monia, mutta tämä paikka on ainutlaatuinen kaivosteemansa ja monipuolisuutensa ansiosta.


Meidän kaivospäivämme viimeinen kohde oli pysyvä konenäyttely, jossa on esillä kaivosmuseon suurimpia koneita. Paloauto 40-luvulta oli kyllä hieno.


Paljon siis ehdimme nähdä muutamassa tunnissa, mutta paljon jäi myös näkemättä. Seuraavalla kerralla olisi kivaa kavuta kaivostorniin ja käydä katsomassa murskaamoa.  Olisi myös mielenkiintoista osallistua aikuisille suunnatulle opastetulle kierrokselle, hyvällä tuurilla saisi teinitkin lähtemään mukaan. Jos välillä söisi lounaan Ravintola Vanhassa Kaivoksessa, voisi osa porukasta sen jälkeen jatkaa leikkejä Lasten kaivoksessa ja osa mennä frisbeegolf-radalle…

Jos siis etsitte monipuolista ja ainutkertaista matkailukohdetta koko perheelle, se voi löytyä lähempää kuin luulettekaan.


Mikä?
Vanha Kaivos ja Lasten Kaivos
Tornikatu 1, Outokumpu


Ps: Kaivostunnelissa räpsäytin kuvan vanhasta valokuvasta, jossa kaivosmiehet ovat ruokatauolla. Varmasti ansaitulla sellaisella, kaivosmiehen homma ei varmaan ole ollut se kaikkein helpoin duuni?

(Juttu on julkaistu aluen perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 27.6.2018)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti