maanantai 24. helmikuuta 2020

Pikku Hiiren jouluOvatko joulukirjat teilläkin osana joulun odotusta ja joulutunnelmassa viipyilyä joulun jälkeen? Meidän perheen suosikkikirjat kautta aikaen ovat ehdottomasti olleet Astrid Lingrenin Melukylän joulu* sekä Mauri Kunnaksen Joulupukki.* On ihanaa tarttua vanhoihin, melkein puhkiluettuihin kirjoihin vuosi toisensa jälkeen, mutta kivaa on joka joulu ostaa tai lainata kirjastosta myös jotakin uutta.

Tänä vuonna pukki tuo meidän leikki-ikäiselle Riikka Jäntin Pikku hiiren joulu -kirjan. Minä kurkistin salaa pakettiin ja vieläpä kansien väliin jo etukäteen. Löysin kauniisti kuvitetun tarinan Hiirun ja äidin yhteisestä joulun odotuksesta ja jouluvalmisteluista. Tarinassa on sopivassa suhteessa sekä perinteisiä elementtejä että tähän aikaan kiinnittyviä asioita kuvajoulukalenterista soivaan laulukirjaan.

Pikku hiiri aloittaa joulun odotuksen jo marraskuun alussa, joten odottamista riittää. Joulukalenterin lisäksi piparkakkujen leipominen ja kuusen hankinta kuuluvat perheen joulupuuhiin. Arki on tarinassa vahvasti läsnä, päiväkotipäivät ovat pitkiä ja välillä sataa räntää, vaikka joulua kohti mennään.

Herätys, Hiiru! Nyt on jouluaatto, äiti sanoi lopulta eräänä aamuna. -Jipii! Hiiru huudahti ja pomppasi sängystä. Aamiaiseksi oli riisipuuroa. -Mitä nyt tapahtuu? Hiiru kysyi. -Jaa-a, odotus, tuumi äiti, -täytyy pystyttää kuusi ja koristella se, valmistaa lohi ja sienisalaatti, laittaa paisti uuniin, kattaa pöytä… Oho, mietti Hiiru, onpas paljon tekemistä.” s. 26-27

Eikös kuulostakin vähän tutulta? Mielestäni kirja välittää hienosti kuvin ja sanoin joulun taian lapsen näkökulmasta. Pitkän odotuksen, kiireisen arjen ja lopulta iloisten yllätysten täyttämän aattoillan. Aika näyttää, tuleeko tästä meille uusi joulun ajan suosikkikirja.

Lainaukset kirjasta: Pikku hiiren joulu.* Teksti ja kuvat: Riikka Jäntti. Ulkoasu: Laura Lyytinen. Tammi 2017. Kirja saatu kustantajalta.

*Tähdellä merkityt kaupallisia linkkejä.


(Juttu julkaistu alun perin vanhalla Muksujen maakunta -sivustolla 22.12.2017)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti